Livskvalitet?

IMG_0046.JPG


Kvalitet i ordet livskvalitet har en annan betydelse än ordet kvalitet i sin ensamhet. När du sätter ordet liv i meningen så måste man fundera över vad liv betyder för just dig. Ett liv för mig är att gå igenom en vardag med så lite friktion som möjligt. För att detta ska vara möjligt för mig så behöver jag hålla ihop rent kroppsligt, jag måste kunna röra mig felfritt, tänka produktivt, jag måste ha tillräckligt mycket energi för att uppskatta saker och jag måste ständigt tänka på att jag vill kunna göra detta hela mitt liv och sätta förutsättningarna för mig själv så att detta upprätthålls.


Att jaga hälsa, eller rättare sagt att jaga långvarig hälsa kräver en hel del intelligenta livsval. En del livsval som folk absolut inte förknippar med livskvalitet, en del val som kommer nöta ner dig till den punkten att du kan byggas upp starkare en annan dag. Att byta bekvämlighet mot temporär obekvämlighet är något dem flesta helt övergivit.


Nu för tiden kan man leva ett relativt friktionsfritt men samtidigt extremt bekvämt liv. Detta går dock bara att applicera på vad folk nu för tiden kallar livskvalitet. Begreppet livskvalitet gör mig snurrig. Dem flesta människorna jag pratat livskvalitet med delar absolut inte samma uppfattning som mig. Kvaliteten i folks liv är kvalitet för stunden och det är tyvärr så folk växer upp idag. Gör så lite som möjligt och få så mycket som möjligt, ta inte ut dig i onödan, att konstant behöva fylla på din hjärna med glukos för att orka utföra ditt jobb. Även om det resulterar i kroniska sjukdomar och orimligt beteende när du kommer hem på kvällen, att spendera lånade pengar på semestrar för att ta igen borttappad tid med familjen har blivit något plåster på såret för dem som jobbar alldeles för många timmar med något som inte stimulerar.


Att veta hur ens livsval förminskar kvaliteten i framtiden och att byta ut framtida kvalitet med direkt kvalitet är något dem flesta gör. Att förgifta sig för att få ett endorfin påslag som varar i typ 5 minuter eller skippa ansträngande sysslor för att man helt enkelt inte orkar är inget ovanligt. Bara den saken att du tar en panodil för att bli av med en inflammation som du skapat helt själv igenom dina matval skickar så fel information till våra yngre. Senast jag var skadad fastade jag i tre dygn och slängde in kallduschar och bastu varje dag, vips så var skadan borta. Detta är vad jag kallar en hållbar lösning istället för en temporär lösning.


Om jag bara snabbt får peta in en tanke i din hjärna så hoppas jag att du kan ta denna tanken, fundera på den och göra ett val utifrån svaret du gett dig själv. Men bara det svaret du får av ditt sanna ”jag”, svaret som ger dig en magkänsla av att förändring kanske måste ske. Hur som helst, här kommer det.


Om livsval som rutiner, motion och kost kan få dig att leva ett liv där du kan röra dig fritt som en 120 år gammal människa och en dag bara ramla av pinnen istället för att börja lida av sjukdomar vid 60 års ålder, hade du då velat byta direkt tillfredställning som räcker några minuter mot ett disciplinerat liv där du får överkomma svårigheter och leva resten av livet som en champ?

 

Jag vet att en del äldre människor kommer läsa detta och säga, Bullshit! Innan du gör det så ber jag dig att helt enkelt hålla tyst. Sitter du med diabetes typ 2 och tror att konstanta injektioner av insulin är din räddare så är du ute och cyklar, detta som så många andra sjukdomar är totalt onödiga, självpåtagna sjukdomar och går att krossa om du är redo att byta livsstil.

Forskning stödjer att med rätt verktyg ska vi kunna göra just detta. Dem flesta människorna lever helt enkelt ett liv där deras biologi konstant försöker överleva och inte utvecklas. Hälsotrender som veganism, juice fastor och kalori in och ut måste raderas. Att tro att man ska kunna leva ett långt och kvalitativt liv när vi föser bort våra mest näringstäta råvaror för att försöka vara mer humana. Byta din kvalitet mot en kossas kvalitet?  Det finns andra ansvarsfulla sätt att hitta kött på och värna om djur.


Jag tänker slänga ut tre tips här under som du skulle kunna addera till ditt liv för att öka livslängd och kvalitet.


  1. Sluta ät spannmål, snabba kolhydrater och socker. Juicer och frukter måste försvinna och bra fetter måste introduceras. Varför kommer livet bli bättre utan detta? Jo för att alla dessa saker triggar insulinproduktion vilket i grund och botten ska vara något som räddar ditt liv en dag. Vi är inte skapta för att äta eller ens processa detta vilket resulterar i konstanta inflammationer och begynnelsen för kroniska sjukdomar. Jag vet folk säger att detta är livsviktigt, folk säger även att du ska börja dagen med en rejäl frukost. En rejäl frukost som triggar ditt insulin och håller dig i en konstant limbo mellan energi spikar och matkoma.
  2. Fasta: implementera periodisk fasta på minst 16 timmar varje dag för att aktivera celldöd. Att konstant äta och att konstant låta dina organ jobba stödjer verkligen inte livslängd utan snarare överkonsumtion och ordentliga skador på dina celler. Utöver periodisk fasta som sker dagligen tycker jag absolut att du ska göra en tre dagars fasta eller mer. När vi börjar komma över tre dagars markeringen kommer du uppleva höga ketonvärden, sinnen förstärks, hunger försvinner för du har äntligen börjat nyttja ketoner, inflammationer släpper, organ krymper och gamla skelettskador kan till och med läka pga så pass högt ökad stamcells produktion samt ökning av tillväxthormoner.
  3. Träning måste finnas med i ditt liv, nekar du träning kommer din kropp neka dig. Det finns några saker du helt enkelt behöver för att din kropp ska fungera, några simpla saker du behöver för din hormonproduktion och det är bland annat de två punkterna ovan men din kropp kräver extrem utmattning i form av intervall träning och även tunga lyft för både bendensitet, muskelmassa och chocka ditt nervsystem.Vi på Primal Health jobbar med att pricka alla aspekter vår biologi kräver ifrån oss med så smarta verktyg vi kan hitta. Det finns ingen genväg till hälsa, det finns inget piller, men det finns som sagt simplare, mer effektiva, mindre tidskrävande och roligare vägar.


Antingen går man med på att tackla av vid sjuttio års ålder eller så kan man försöka byta sin bild av livskvalitet. Att äta en pizza gjorde inte ditt liv bättre även om du har så mycket glukos i hjärnan att du inte fattar det. Kvalitet kommer inte i en cancerframkallande deg, kvalitet kommer när du är i din fysiskt bästa form och i gengäld kommer din hjärna och psyke utvecklas.


Sluta försöka överleva, börja optimera, get on the train, www.primalhealth.nu !

Daniel GustafssonComment