Discipline equals freedom - Jocko willink

IMG_0018.PNG

Varje gång jag hör någon säga att dem inte har någon som helst disciplin så undrar jag, Jasså du har valt medvetet att kategorisera dig som en lat jävel.

 

Det verkar precis som att vissa tror att allt som händer här i livet är ren otur. Fan jag föddes utan disciplin, Fan nu åkte jag på diabetes, fan jag har ett skit jobb jag måste leva med osv. Den dagen du går ut och försöker lösa dina problem har du all min respekt men fram tills dess, sluta lura dig själv att du har det så mycket svårare än alla andra. Livet är inte alltid regnbågar och sol och saknar du disciplin i dina ljusa stunder kan jag lova att det blir ett rent helvete när du går in i en mörk period.


Varför gör man så mot sig själv? Jag tror rädslan för att misslyckas har en plats i denna fråga. Att direkt säga att man inte har disciplin ger dig ett OK tecken att misslyckas med uppsatta mål om och om igen utan att få en allt för stor psykisk smäll. Återigen försöker människan skydda sig från att faktiskt resa sig och utvecklas. I slutändan är det du som planerat dåligt, misslyckats och sedan skyllt allt på din egna disciplin vilket du redan nu kan sluta se som något magiskt verktyg som bara finns där när det verkligen behövs. Disciplin är något du förtjänar varje dag genom hårt jobb och dedikation.


Din dåliga disciplin är du som inte har någon kontroll över dig själv, Disciplin är en färskvara precis som dina muskler och måste tränas. När man ser det såhär så låter det ju helt sjukt, folk har alltså ingen kontroll över sin egna hjärna och detta nästan skryter folk med när dem misslyckas med en så simpel sak som att inte äta en massa kemiskt framställda saker som attackerar dina celler och mynnar ut i allvarliga sjukdomar och död. Fattar du nu hur skadligt det är att sakna disciplin i dagens samhälle?


Även om starten på detta inlägg kan låta rätt aggressivt så ska vi mjukna till lite och försöka sätta oss i andras skor för en stund. Jag är fullt medveten om hur pass psykiskt avtrubbade vissa är och hur omöjligt det kan kännas att styra upp sitt egna liv när man ser sig själv försöka och försöka men aldrig komma fram. Det är därför jag vill ta upp detta och ge någon som helst riktlinje men också självinsikt.


För den som på riktigt mår dåligt och känner noll lust för något kan resan mot disciplinens land betyda att du går upp samma tid varje morgon, bäddar din säng, lagar din frukost etc. Att ha disciplin i simpla saker varje dag kommer få dig att känna att du har kontroll över dig själv och du kan nu börja gå framåt återigen och få kontroll av större delar av livet. Nästa gång kan du addera något mer krävande som tex träning, skriv något, kom ut ur ditt hem och rör på dig. Listan kan göras lång men i grund och botten handlar det om att inte sätta för stora mål, kryssa av dem små målen och sen flyg. Men först måste du bevisa för dig själv att du duger för dem små sakerna som andra tar för givet.


Och även för er som mår otroligt bra men bara gör kassa val här i livet, ni kan också hämta upp en gnutta disciplin genom att sätta upp mål, avsluta målen och ta del av friheten som inträffar. Målen kan här vara strängare men jag rekommendera att börja långsamt och jobba dig upp, till riktigt disciplin finns det ingen genväg.


Det går knappt att nudda detta ämnet utan att gå in på motivation så vi svänger inom detta begrepp. Disciplin och motivation blandas ihop titt som tätt men enligt mig är det helt fel. Motivation kan du helt klart påverka med rätt kost, träning, dagliga val och med disciplin. Enligt mig påverkas motivationen väldigt mycket av din dagsform och ditt välmående. Motivation är underbart när man besitter det men vad händer den dagen motivationen inte längre är närvarande?


Jo det är så simpelt, antingen saknas motivationen för saken i fråga är helt enkelt dött för dig men ta inte för givet att det inte är din disciplin som testar dig. Eller så är vi i en liten svacka och det är då DISCIPLINEN kommer in och räddar dig på riktigt.


Läs våra tidigare blogginlägg och applicera rutinerna som vi pratar om i din disciplinära träning, att strikt hålla sig till saker som både accelererar dig fysiskt och psykiskt kommer stärka dig och till slut kommer du inse hur långt du kan gå med ett så runt slängt begrepp som DISCIPLIN.

Daniel GustafssonComment