Stress som hjälper psykisk ohälsa och dig.

 

IMG_0087.PNG


Stress är ett ord som blivit smutskastat på grund av människans svaga försök att hantera just stress. Utan stress hade du vart död så vi måste bara särskilja bra stress ifrån korkad stress.

Så klart ska man inte stressa, för mycket av detta kommer bli till kronisk stress och där var du sjukskriven. Mental stress kan vi brotta ner med rätt hjälp och MEDITATION och stressa över vardagliga saker är inte ett måste. När man kollar runt om i Sverige och ser hur många som är sjukskrivna pga dålig hälsa så vet jag inte vad jag ska säga.  Det kan ju inte bero på att vi jobbar hårdare nu än innan i alla fall för det tror jag ej på. En stor faktor är för att vi jobbar hårt och matar oss med skit.

Hmm, vad är det då som föser dessa människorna in mot sjukskrivenhet eller kronisk stress om stress nu kan vara bra också?

Jag tror tyvärr att problemet först och främst ligger på en psykisk nivå. Alltså att psykisk ohälsa tar över. Personen i fråga har förmodligen inte något större driv för tillfället för att ta sig ur denna mardrömmen, energi finns ej. Att prata med någon med psykisk ohälsa kan verka helt omöjligt, det känns som att man sträcker fram handen och får den aväten varje gång. Fan va arg man blir när man ser en klar och tydlig lösning till ett problem men människan man vill hjälpa vill ej. Ser ni hur jag fick den psykiskt skadade personens problem att bli till mitt problem? Detta är en vanlig sak, jag har själv varit det där lilla aset som inte kan förstå sånt där. Ibland kollar jag på en människa och tänker: Du är ju helt sjuk i huvudet, så visar det sig oftast att det kanske var jag som var sjuk i huvudet. På samma sätt som att när du frågar vems tur det är när ni sitter och spelar kort och det alltid är personen som frågats tur så är det oftast personen som tycker att alla andra är dumma i huvudet som själv är dum i huvudet. Läxa, försök hjälpa folk tills dem inte längre kan tacka nej till din hjälp. Lämna inte personen i ett mentalt helvete och var inte arg på personen för personen inte ”vill” ha hjälp, detta är saker jag lärt mig ”first hand” av människor jag älskar och det är råd alla borde få höra. Nej inte höra, folk måste fatta!

Så varför allt detta snack om psykisk ohälsa? Jo för att psykisk ohälsa är en epidemi.

Jag önskar verkligen att personer med psykisk ohälsa skulle kunna få kraften att läsa/lyssna lite mer på vad man faktiskt kan göra för att bryta detta hemska mönster.  Och skulle personen inte orka göra detta så tycker jag att du kan bidra med information. Alla känner nån som känner nån som mår piss.

Hur som helst, jag är varken psykolog eller människokännare men jag vet precis hur man kan göra för att optimera sin biologi, bli klar i huvudet & bli tillräckligt frisk för att kunna lösa sina psykiska besvär mycket smärtfriare.

Här kommer alltså fyra saker alla människor borde göra på en veckobasis. Detta är inget straff utan en uppgradering av muskler, hormoner och hjärnfunktion. Lita inte på tur, lita inte på att du ska vakna upp och vilja ta över världen varje dag, var beredd på att vakna och vilja boxa dig själv i ansiktet, bli inte ledsen när du kollar dig i spegeln och inte tycker om vad du ser, käka inte skit och undra över varför ditt liv är skit osv. Du är författaren av ditt liv, har du valt att tycka synd om dig själv för att livet inte gett dig allt du vill ha så säger jag en sak, TA ANSVAR! Alltså för din egna vinning, inte för min. Har du blivit serverad hela ditt liv och nu undrar du varför du sitter med besvär i vuxen ålder ? Det finns så många olika saker men lösningen skulle jag säga är att ta ansvar.


Grundläggande för psykisk hälsa är en bra kost, utan inflammatoriska komponenter och något som förespråkar energi och inte matkoma. Tarmfloran måste återställas, det är trots allt den som styr väldigt mycket vad som händer i din hjärna. Japp, uttrycket du är vad du äter stämmer rätt bra.


Detta är alltså inte en blogg som ska stirra sig blint på psykisk ohälsa som vi tänker på den. Psykisk ohälsa behöver inte resultera i självmord eller ätstörningar. Ohälsan kan vara att din hjärna helt enkelt har ett slags destruktivt filter som byter motivation mot ledsamheter. Och dessa fyra simpla metoderna som jag tycker du kan klämma in under loppet av en vecka kommer att stärka din biologi och med en hormon balans kommer du vara en gladare, piggare och mer kreativ människa.


1.  Intervaller: Spring ett gäng intervaller i veckan. Genom kort men extremt hård träning kan vi ge liv till en hel kaskad av hormoner. När vi trycker på med denna kraft under en kort period så väcker vi vår primala sida och hormoner som adrenalin och kortisol frigörs ut i vårt blod. Detta är superkrafter vi har kvar för att kunna ta oss ifrån en fara eller jaga tex ett djur. När stressen har lagt sig och din kropp varvar ner så skickar kroppen signaler för att bygga upp muskelmassa, du kommer få energi, optimerad metabolism och detta stödjer verkligen ett långt liv..Extremt Effektivt.


2. Lyft tungt: Samma sak här, sätter vi en extrem belastning på nervsystem & muskulatur triggar vi kroppen till att tillverka hormoner som testosteron och tillväxthormoner. Extremt bra för allt och lämnar dig med energi och en endorfin kick. Dessa naturliga läkemedel som fysisk aktivitet är det viktigaste vi har.

 

3. Bastu / isdusch: Utsätt kroppen för stora temperaturskillnader. Som sagt din biologi har inga ögon och gör allt för att överleva dessa sjuka saker du utsätter den för. I gengäld för att du lider i några minuter så tillverkar även här kroppen tillväxthormoner, tar död på inflammationer och minimerar riskerna för kroniska sjukdomar.

 

4. Andning: Sök upp Wim Hof på youtube och testa hans framtagna andningsmetoder som med forskning i ryggen stödjer ett starkt immunförsvar och psykisk hälsa. Här kan du lära dig att ta kontroll över din kropp på riktigt!

 

 

Allla dessa fyra punkter är saker vi tar våra klienter igenom varje vecka. Vi på Primal Health har precis skissat klart vårt helt nya koncept där vi tar och erbjuder ett 4 veckor långt samarbete där vi lär dig allt du behöver veta för att äta rätt, läka dig rätt och sedan kommer vi lämna dig med goda kettlebellkunskaper för att du ska kunna ta din egenträning till en ny nivå 💪🏽❤️   

 

Daniel GustafssonComment